Vitaminok Neked és a kisbabának
A helyes táplálkozás alapvető fontosságú egészségünk megtartásához. Rohanó életstílusunk miatt azonban sokszor azt esszük meg, amit először megtalálunk a hűtőben.
Azt gondolnánk, hogy egy joghurt és egy alma fedezi egész napos tápanyagszükségletünket, és sokan sajnos hozzá is szoktak ehhez a táplálkozási formához. Egy biztos: sokszor nem nézünk utána, hogy milyen vitaminokra, fehérjékre vagy ásványi anyagokra van szüksége testünknek, és hogy ezek a tápanyagok milyen fontossággal bírnak egészségünk megőrzésében.
Mik azok a vitaminok és ásványi anyagok?
A vitaminok és ásványi anyagok mikrotápanyagokként is ismertek. Szervezetünk kis mennyiségben használja ezeket, hogy megkönnyítse a sejtek fennmaradásához szükséges kémiai reakciókat. A különféle tápanyagok hatással vannak az emésztésre, a gondolkodásra és testünk egyéb funkcióira.
Vitaminok
Kétféle vitamintípus létezik: a vízben és a zsírban oldódó vitaminok (másnéven lipovitaminok). Szervezeted a zsírban oldódó vitaminoknak az aktuális igényen felüli részét a májban és a zsírszövetekben tárolja. Ezen vitaminokat a szervezet hosszabb ideig raktározza, és szükség esetén a tartalékokat tudja felhasználni.
Zsírban oldódó vitaminok
Vitamin | Hatásuk | Forrásuk |
A (retinol, retinolsav) |
Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában. Az A-vitamin hozzájárul
Az A-vitamin részt vesz a megfelelő vasanyagcserében. |
Máj, halfélék, tejtermékek, tojássárgája, sárgarépa, paradicsom, dúsított gabona. |
D (kalciferol) |
A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához. A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. A D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban. A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához. A D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához. |
Sósvízi hal, tejtermékek és dúsított gabonafélék. A D-vitamint testünk is előállítja, napfénnyel való érintkezés útján. |
E (tokoferol) | Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. | Halfélék, tej, tojássárgája, növényi olajok, dió, bab, brokkoli, spenót és dúsított gabonafélék. |
K | A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban. | Sajt, spenót, brokkoli, kelbimbó, paradicsom, növényi olajok és margarin. |
Szervezeted nem tárol nagy mennyiségben vízben oldódó vitamint. Azt a mennyiséget, amire nincs szükség, a vesék eltávolítják, és a vizelettel kiürül a szervezetből.
Vízben oldódó vitaminok
Vitamin | Hatásuk | Forrásuk |
B1 (tiamin) | A tiamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban.
A tiamin hozzájárul
|
Sovány marhahús és sertéshús, máj, hüvelyesek, diófélék és dúsított gabonafélék. |
B2 (riboflavin) | A riboflavin hozzájárul
|
Sovány marhahús és sertéshús, máj, hüvelyesek, tojás, sajt, tej, diófélék és teljes kiőrlésű, gazdagított gabonafélékből készült termékek. |
B6 (piridoxin, piridoxál, piridoxamin) | A B6-vitamin hozzájárul
|
Állati eredetű termékek, sertés, marha, halfélék, tojás, földimogyoró, sárgarépa, banán és dúsított gabonafélék. |
B12 (cianokobalamin) | A B12-vitamin hozzájárul
|
Máj, baromfi, kagyló, szardínia, hering, tojás, tej és dúsított gabonafélék. |
C (aszkorbinsav) | A C-vitamin hozzájárul
|
Brokkoli, zöldborsó, spenót, kelbimbó, citrusfélék, paradicsom, szamóca és földieper. |
H (biotin) | A biotin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban.
Hozzájárul
|
Máj, vese, tojássárgája, borsó- és babfélék, diófélék, paradicsom és élesztő. |
Folsav | A folát szerepet játszik a sejtosztódásban. Hozzájárul a normál vérképződéshez és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. | Leveles zöldségek, gabona- és babfélék, narancs, gabona és dúsított gabonából készült termékek. |
Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok fontosak a szervezeted számára egészséged megőrzéséhez. A szervezet különféle funkcióihoz szükségesek, beleértve a csontképződést, a hormontermelődést illetve a szívműködés és keringés szabályozását.
Két típusuk létezik:
A makroásványok olyan ásványok, amelyeket a test nagyobb mennyiségben használ. Ilyen például a kalcium, foszfor, magnézium, kálium, klór és kén.
Mikroelemekből ezzel szemben a testnek csak kis mennyiségekre van szüksége. Ilyenek például a vas, mangán, réz, jód, cink, kobalt, fluor és szelén.
Ásványi anyagok
Ásvány |
Hatásuk |
Forrásuk |
Vas |
A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez. A vas a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban. A vas részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban. A vas szerepet játszik a sejtosztódásban. |
Hús, halfélék, baromfi, lencsefélék, babfélék, kenyér és dúsított gabonafélék. |
Jód |
A jód részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban. A jód hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. A jód hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez |
Jódos só, tenger gyümölcsei és tengeri algák. |
Szelén |
A szelén hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A szelén hozzájárul a köröm és a haj normál állapotának fenntartásához. |
Lazac, szardínia, tej, sajt, joghurt, tofu (szójasajt) és brokkoli. |
Magnézium | A magnézium részt vesz a normál csontozat és fogazat fenntartásában.
A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez. A magnézium hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. A magnézium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. |
Húsfélék, tenger gyümölcsi, tej, sajt, joghurt, leveles zöldségek, búza, gabonakorpa és diófélék. |
Cink |
A cink hozzájárul a normál DNS-szintézishez. A cink szerepet játszik a sejtosztódásban. A cink hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához. A cink részt vesz a normál szénhidrát- és A-vitamin-anyagcserében. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. | Vörös húsok, máj, osztriga, bizonyos tenger gyümölcsi, tejtermékek, tojás, babfélék, diófélék, teljes kiőrlésű magvak és dúsított gabonafélék. |
Most már ezt is tudod!
Íme néhány tipp a felkészüléshez:
A reggeli ideális alkalom a megfelelő kalciumbevitelhez. Fogyassz egy tál gabonapelyhet tejjel és egy pohár dúsított narancslevet!
Ne feledd: A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához. A bőr képes D-vitamin előállítására, amennyiben napfény éri. Ezért naponta legalább 10 perc napozás ajánlott. Ugyanakkor fontos, hogy ne vigyük túlzásba a napozást, mert annak bőrkárosító hatása lehet.
Mivel a terhes hölgyeknél növekszik a vér mennyisége, nagyobb mennyiségű vasra van szükséged.
Konzultálj orvosoddal, illetve fogyassz naponta körülbelül 27 milligramm vasat! Ezért is ajánlott olyan terhesvitamin fogyasztása, amely fedezi ezt a szükségletet.
Szervezetünk új sejtek képzéséhez használja a folsavat. A folát a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.
Konzultálj nőgyógyászoddal multivitaminok és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény fogyasztása előtt.
Ajánló
GYORSKERESŐ
mom ON board
babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő
babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő
Napi
Mennyi múlik azon, hogy tudatosan figyeled magad. Hogy egyszerűen nem engeded meg magadnak azt, hogy elsunnyogd, hogy valami bánt. És igen, figyelni az érzéseidet tök szuper dolog, nyitottnak lenni meg egyenesen a megoldáshoz vezet, hiszen ha várod, jönni fog.